APARATUL SUDURA CU BAGHETE SI ARGON, TIG-WIG  (Tungsten Inert Gas) este un model care foloseste electrozi sudura de tungsten (electrozi wolfram) pentru a crea un arc de sudura protejat de un gaz inert (de cele mai multe ori argon).

Gazul inert protejeaza sudura impotriva oxidarii si ofera cordonului de sudura un aspect foarte neted. Din acest motiv, profesionistii prefera sa foloseasca un astfel de aparat atunci cand aplicatiile pe care le au in plan presupun lucrul cu materiale subtiri, care necesita un control cat mai precis asupra caldurii livrate.

Cand se recomada folosirea lui?

Sudura realizata de catre aceste aparate este rezistenta, neteda si nu prezinta reziduuri. Mai mult, acest aparat permite o precizie a sudurii care nu ar putea fi la indemana unui incepator. Un aparat de sudura TIG/WIG este mai greu de folosit, reclamand un nivel de indemanare superior altor procedee de sudare.

Este ideal de folosit pe metale precum aluminiu, cupru, magneziu, otel inoxidabil sau aliaje similare, fiind cel mai potrivit aparat pentru sudura metalelor fine.

In functie de tipul de curent primit, exista aparate de sudura TIG in curent alternativ (AC), pentru aliaje de aluminiu si magneziu, si curent continuu (DC), folosit pentru toate celelalte tipuri de materiale.

Sisteme de amorsare a arcului

Pentru un sudor profesionist, modalitatea de amorsare a arcului de sudura este un lucru foarte important. Sistemul de amorsare a arcului poate fi:

– amorsare prin zgariere (scratch) – amorsarea arcului electric se face prin atingerea electrodului infuzibil de materialul ce urmeaza a fi sudat; prin contactul dintre electrod si piesa se poate contamina baia de sudura si, astfel, este afectata calitatea sudurii;

– amorsare prin ridicare (lift) – se face prin intermediul unui dispozitiv ce furnizeaza un curent cu valoare mica (pentru a nu deteriora electrodul de tungsten), atunci cand electrodul este in contact cu piesa de sudat; la indepartarea electrodului de piesa, se realizeaza un arc electric de mica intensitate, care ionizeaza aerul din zona, iar prin acest aer ionizat se formeaza arcul electric de sudura;

– amorsare cu frecventa mare (HF strike) – permite amorsarea arcului de la distanta, curentul de amorsare fiind furnizat de un generator de curent cu frecventa mare; necesita o torta cu buton, prin apasarea careia se declanseaza sistemul de amorsare; nu poate fi folosit in apropierea aparatelor sensibile la radiatiile electromagnetice.

Aparatul sudura cu baghete si argon, TIG-WIG permite sudarea unui numar mare de materiale feroase si neferoase, dar utilizarea acestui aparat reclama un grad de specializare si indemanare mai ridicat.

Aparatul permite sudarea metalelor mai subtiri, cu un rezultat impresionant prin rezistenta si aspect, dar procesul de sudura este mai lent si cel mai adesea rezervat profesionistilor.