Pe langa optiunile de aparate de sudura cu electrod,MMA cu electrod invelit si aparate sudura cu baghete si argon, TIG-WIG , exista si varianta de sudura cu sarma flux si gaz protector, reprezentata de aparate de sudura cu sarma, MIG-MAG.
Aceasta este una dintre cele mai rapide metode de sudura, insa procesul este unul mai complex si utilizatorul trebuie sa stie foarte bine ce isi doreste sa faca – suduri mici, de finete, sau imbinari de materiale de constructie grele – inainte de a lua o hotarare cu privire la achizitionarea unui astfel de aparat.
Ce este un aparat de sudura MIG/MAG?
Aparatul de sudura MIG/MAG este folosit in general de catre profesionisti in ateliere specializate si permite o viteza de lucru destul de mare, avand o eficienta crescuta, dar poate fi folosit si de catre sudorii cu mai putina experienta in acest procedeu de sudare.
Acesta este un aparat de sudura care topeste un fir metalic derulat la o viteza prestabilita de pe o bobina. Odata ce curentul electric trece prin fir, se formeaza un arc electric ce duce la lipirea firului de baza.
In acelasi timp, este eliberat un gaz inert in cazul sudurii MIG (metal inert gaz) sau un gaz activ in cazul sudurii MAG (metal active gas), ce protejeaza suprafata sudata de depunerea rezidurilor.
Aparatul de sudura de tip MIG/MAG este un model specializat si eficient, care asigura calitatea si rezistenta sudurii, iar modul de lucru este unul foarte curat, care nu necesita interventii suplimentare dupa finalizare.
Se recomanda evitarea utilizarii in spatii deschise, din cauza faptului ca este sensibil la curentii de aer care ar putea sufla gazul protector din zona baii de sudura. Aparatul de sudura MIG/MAG ofera posibilitatea de sudare din orice pozitie.
Procedura de sudare MIG-MAG
Tipul de gaz folosit depinde de tipul de material ce urmeaza sa fie sudat. Gazul inert poate fi argon sau un amestec de argon cu heliu, ori hidrogen, iar in varianta de utilizare a gazului activ, se foloseste dioxidul de carbon (CO2).
Aparatul va folosi o rola de arma sudura ca material de adaos. Aceasta va fi impinsa de pistoletul de sudura prin duza de contact, unde va prelua energia electrica ce va crea arcul si va duce la topirea materialului.
Atat intensitatea curentului electric, cat si viteza de derulare a firului trebuie setate in functie de tipul de material pe care urmeaza sa lucrati si pe grosimea acestuia.
Sarma electrod folosita de acest tip de aparat are un diametru uzual de 0.6, 0.8, 1.0, 1.2 sau 1.6 mm. Aceasta este cuprata, pentru a reduce riscul de oxidare, iar in timpul folosirii trebuie sa te asiguri ca nu are urme de grasime si rugina.
Procedeul combinat permite realizarea unei suduri mai curate, mai netede si mai rezistente. Chiar daca este o lucrare de finete si face posibila sudarea cu mai mare usurinta a materialelor mai subtiri, rezultatul final este unul satisfacator si durabil.
In cazul in care utilizezi aparatul intr-un spatiu privat de electricitate, atunci vei avea nevoie de un generator de sudura puternic (vezi generatoare de sudura ) care sa alimenteze MIG/MAG-ul, alaturi de toate accesoriile necesare: clesti sudura si cabluri sudura, electrozi sudura, sarma, baghete sudura si echipament de protectie, precum masca de sudura (vezi consumabile sudura).
Cum folosesti un aparat de sudura MIG/MAG?
Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa incepi sa lucrezi cu un astfel de apparat: alegi amperajul in functie de grosimea materialului, iar grosimea firului cu care lucrezi in functie de amperaj si in plus, trebuie sa alegi viteza cu care se deruleaza firul de pe bobina.
O alegere potrivita a unui aparat de sudura MIG-MAG trebuie sa tina cont si de frecventa utilizarii acestuia. Pentru o folosire ocazionala, pentru lucrari de mici dimensiuni, cel mult spre medii, atunci te incadrezi la categoria hobby. In acest caz, vei putea suda cu precadere otel cu grosime mica-medie, si mai mult ocazional piese de otel inoxidabil sau aluminiu.
Pentru utilizare intensiva in cadrul unor proiecte mai solicitante si cu materiale mai groase, trebuie sa alegi un aparat de sudura din categoria celor profesionale.
De ce trebuie sa tii cont cand folosesti un aparat de sudura MIG/MAG
Tine cont de materialul de baza
Materialul de baza trebuie pregatit corespunzator, astfel incat sa obtii intocmai sudura de care ai nevoie. Materialul, zona de lucru, dimensiunile si grosimea pot influenta calitatea sudurii.
Curata foarte bine materialul de baza care urmeaza sa fie prelucrat, cu ajutorul unor solventi puternici, pentru a indeparta toate impuritatile. Pentru o sudura rezistenta, durabila si de calitate, toate materialele trebuie curatate foarte bine.
Alege dimensiunea potrivita a sarmei
Materialul de adaos (sau sarma pentru sudura) trebuie ales in functie de grosimea piesei care va fi sudata. De exemplu, pentru materiale de baza cu grosimi mici, intre 1 si 4 mm, poti folosi o sarma de 0,8 mm.
Pe de alta parte, cu cat materialul este mai voluminos si are un diametru mai mare, cu atat sarma ar trebui sa fie mai groasa si mai rezistenta. Pentru unele lucrari de sudura va trebui sa aplici mai multe straturi de sarma.
Alege gazul de protectie
Gazul de protectie este esential pentru sudarea cu aparatele MIG/MAG si nu numai. Acesta ajuta la cresterea productivitatii si imbunatateste calitatea generala a sudurii, protejand materialul topit. Gazul de protectie trebuie reglat in functie de lucrare, de tipul de gaz, dar si de grosimea si natura materialului.
Pentru a intelege mai bine, tine minte urmatoarele caracteristici:
- argon – pentru materiale neferoase: aluminiu, cupru;
- dioxid de carbon – pentru sudarea otelului carbon;
- heliu – pentru aliajele de aluminiu, magneziu sau cupru;
- amestecuri de gaze – fiecare dintre acestea fiind utilizate pentru anumite materiale: argon/heliu, argon/dioxid de carbon etc.
Regleaza viteza sarmei si tensiunea
In functie de materialul topit si de grosimea acestuia, este necesar sa setezi o anumita viteza a sarmei, alaturi de tensiunea corespunzatoare. Pentru aparatele de sudura vechi este indicat sa setezi atat viteza de avans a sarmei, cat si tensiunea.
Pe de alta parte, aparatele noi beneficiaza de linii sinergice care permit ajustarea automata in functie de cum se comporta arcul electric: arc scurt – viteza ridicata de sudare, arc lung – viteza scazuta.
Ai grija la unghiul de sudare
Unghiul de sudare este influentat de lucrarea propriu-zisa. Daca iti doresti o sudura rezistenta in timp si la socuri, atunci poti folosi metoda de impingere a baii sudate, preincalzind metalul in fata acesteia. Regleaza unghiul in functie de duritatea si grosimea materialului cu care lucrezi.
Pastreaza o viteza constanta de deplasare
Ca sa te bucuri de o lucrare pe termen lung si fara probleme, este indicat sa pastrezi o viteza constanta de deplasare de la inceputul activitatii si pana la final. Totodata, mentine aceeasi distanta intre duza de contact si piesa.
Tipuri de materiale sudate cu aparate MIG/MAG
- Oteluri carbon obisnuite – se sudeaza in curent continuu, cu polaritate inversata si gaz protector activ (CO2) sau amestecuri de argon cu CO2 in diferite proportii (cel mai des 80% argon si 20% CO2); utilizarea de sarma cu adaos de siliciu sau mangan va favoriza eliminarea impuritatilor din materialul de baza.
- Oteluri inoxidabile – se sudeaza in curent continuu, cu polaritate inversata; gazul protector este un amestec de argon cu CO2 sau argon cu O2 (procentul de argon nu trebuie sa coboare sub 98%).
- Aluminiul si aliajele sale – se sudeaza in curent continuu sau curent continuu pulsatoriu, cu polaritate inversata; gazul protector utilizat este argonul pur sau un amestec de argon si heliu (VARIGON).
- Alte materiale (nichel, cupru sau aliajele lor) – se sudeaza in curent continuu, cu polaritate inversata.
Prin procedeul de sudura MIG/MAG se pot suda, in general, materiale metalice avand grosimea de maxim 5-6 mm. Pentru grosimi mai mari se recomanda utilizarea aparatelor de sudura TIG.
Sudarea este o tehnica periculoasa, atat pentru persoanele aflate la inceput de drum in domeniul sudarii, dar si pentru cele experimentate, atunci cand regulile de utilizare nu sunt respectate corespunzator.
Un aparat de sudura MIG-MAG este versatil pentru majoritatea proiectelor si pentru diferitele materiale utilizate, asa ca tine cont de informatiile primite in acest articol si asigura-te ca urmaresti fiecare etapa de lucru!