- APARATE DE SUDURA CU ELECTROD, MMA, INVERTOR
- APARATE DE SUDURA CU SARMA, MIG-MAG
- APARATE SUDURA CU BAGHETE SI ARGON, TIG-WIG
- APARATE DE TRAS TABLA, TINICHIGERIE AUTO
- APARATE DE SUDURA IN PUNCTE
- APARATE DE TAIERE CU PLASMA
- MASTI PENTRU SUDURA
- CONSUMABILE SUDURA
- APARATE SUDURA TAIERE OXI-GAZ
- BUTELII SI REDUCTOARE GAZ
Sudura in puncte consta in unirea a doua sau mai multe foi de metal fara a fi necesara adaugarea unui material suplimentar de adaos. Prin prinderea acestora intre doi electrozi sudura rezistenti la caldura si aplicarea unui curent de mare intensitate, cele doua bucati de tabla sunt prinse impreuna in acel punct care devine punct de sudura.
1. Manevrabilitatea
Ca in cazul multor tipuri de aparate de sudura, aparatele de sudura in puncte sunt stationare sau portabile.
Modelele stationare sunt voluminoase, iar capacitatea de sudare a aparatelor este de 0.5–10 mm. Acestea functioneaza cu ajutorul unui transformator de 400 V, cu electrozi de cupru sau dintr-un aliaj din cupru si aluminiu, care se racesc intre ciclurile de sudura cu ajutorul apei in circuit inchis. De obicei, bratele aparatului si electrozii pot fi schimbati pentru a obtine puncte de sudura de dimensiuni diferite.
Modelele portabile sunt compacte si usor de folosit. Au o capacitate de 2+2 mm si ofera posibilitatea de a face modificari automate parametrilor de lucru. Totusi, aceste modele nu sunt la fel de eficiente in lipsa unui sistem de racire a electrozilor.
2. Presiunea aplicata
Odata ce ai inteles cum functioneaza sudura in puncte, sigur vei face legatura cu importanta presiunii aplicate. Daca presiunea aplicata este prea mica, atunci suprafata punctului de sudura va fi prea mica si nu va tine suficient de bine cele doua elemente.
Daca presiunea este prea mare, atunci metalul va fi slabit, iar punctele de sudura nu vor fi suficient de rezistente. Profunzimea zonei de contact creata prin aplicarea presiunii nu poate fi mai mare de 25% din grosimea metalului asupra caruia se lucreaza.
3. Timpul de sudura
Exista trei tipuri de timere pentru sudura:
- standard – controleaza timpul in care curentul circula prin transformatorul aparatului de sudat. Este o varianta ce ridica probleme in manuirea aparatului, intrucat, chiar daca acesta nu este folosit direct pe metal, curentul tot circula. De obicei, tehnicianul va mari durata de folosire, dar acest lucru duce, de cele mai multe ori, la supraincalzirea aparatului;
- control manual – este o optiune de a trece peste timerul standard si de a seta aparatul manual. In acest fel, un sudor profesionist va reusi sa foloseasca aparatul fara a-l supraincalzi;
- timer digital – verifica daca sudezi in momentul in care curentul este pornit si vine cu o interfata extrem de precisa care te ajuta sa alegi puterea aparatului si setarile. Aceasta optiune este cea mai buna pentru aparat, intrucat evita cu cea mai mare eficienta supraincalzirea acestuia.
4. Curentul de sudura
Atunci cand folosesti un curent de sudura scazut, trebuie sa maresti timpul de lucru, iar asta va supraincalzi aparatul si transformatorul. Pe de alta parte, daca lucrezi cu o valoare ridicata a curentului, timpul de lucru este scazut, dar creste probabilitatea aparitiei particulelor marunte de material incins.
Aceasta situatie poate fi evitata daca alegi un aparat de sudura in puncte cu un timer de supraincalzire incorporat. La fel ca la timer, si in cazul setarii curentului exista optiunea de control analog si digital. Ca de obicei, varianta digitala este mai precisa si mai usor de utilizat.
5. Diametrul punctului de sudura
Acest aspect este foarte important, intrucat va dicta rezistenta sudurii realizate. Tine cont de faptul ca atunci cand sunt noi, varfurile aparatelor de sudat sunt drepte si urmeaza a fi tocite. Acest efect este cel pe care ti-l doresti, dar nu trebuie sa fortezi procesul intervenind asupra varfului cu altceva decat materialele oferite de producator.