Tot mai multi proprietari de case au devenit interesati sa-si valorifice terenul din jurul casei. Dar nu oricum, ci folosind unelte motorizate pentru ingrijirea gradinii, care astfel a devenit un mijloc de relaxare si un hobby in sine. Cu uneltele potrivite, munca de intretinere a gradinii nu va parea solicitanta. Dimpotriva, vei fi nerabdator sa poti aranja solul, gazonul, sa cureti buruienile sau pomii.
Daca vrei o oaza de liniste langa locuinta ta, atunci vezi ce lucrari de primavara si toamna poti realiza in gradina ta si care sunt uneltele necesare pentru a duce la bun sfarsit toate proiectele!
Lucrari de primavara in gradina
Lucrarile de primavara necesita o ingrijire de profunzime a terenului deoarece acesta tocmai isi revine la viata dupa anotimpul rece. In aceasta perioada se pot realiza foarte multe lucruri de gradinarit, alaturi de reparatiile necesare, dar si de curatarea gradinii, refacerea aleilor de trecere, pregatirea semintelor, rasadurilor si uneltelor ce trebuie achizitionate si folosite. In urma acestei etape, poti incepe lucrarile de gradina specifice primaverii!
Chiar si judecand doar dupa nume, oricine poate spune ce poti face cu principalele echipamente pentru lucrari in gradina: motocoasa, motocultor, tractoras de tuns gazonul, masina de tuns gazon, atomizoare, pulverizatoare, aparate spalat cu presiune, remorci motocultoare, suflante frunze, foarfece gard viu, roboti tuns gazon.
Afanarea si saparea solului
Pregatirea solului nu trebuie neglijata. Primavara este important sa afani si sapi pamantul ca acesta sa poata face rost de apa si sterilizatori in profunzime. Totodata, pentru un sol sanatos va trebui sa indepartezi buruienile si restul plantelor nedorite. Foloseste cu incredere motocoasa si motocultorul si in situatia in care ai nevoie sa transporti ceva, poti allege cu incredere din gama variata de remorci comercializate de magazinul nostru.
Motocoasa
Motocoasa este unealta pe care o poti folosi la curatarea peluzei si a spatiilor verzi, pentru taiat iarba si defrisat arbusti si buruieni. Asa cum exista mai multe tipuri de gradini, la fel avem si multe tipuri de motocoase care corespund unui numar mare de nevoi. Iata cateva dintre criteriile de departajare uzuale folosite in alegerea unei motocoase din categoria hobby:
- greutatea
- autonomia
- zgomotul
- latimea de taiere
- tipul hamului
- sistemul de amortizare antivibratii.
Poti folosi cu succes o motocoasa pentru a taia iarba comuna de pe orice fel de suprafete. Pentru ingrijirea gazonului de pe peluze este recomandata folosirea unei masini de tuns gazonul sau chiar a unui tractor de tuns gazonul. Pentru o gradina de dimensiuni medii si cu varii plante si gazon de tuns, poti allege orice model din categoria MASINI DE TUNS GAZON
Motosapa este o mașina cu transmisie melcata / curele / lant, cu o lațime a frezelor de maxim 50 cm, pe care se pot atașa diverse accesorii pentru lucrarea și intreținerea solului. Sunt utilaje ușoare, ce dispun de motoare in 4 timpi, cu rol in marunțirea solurilor ușoare. Se utilizeaza cu precadere in gradini, solarii și sere.
Motocultorul dispune de priza de putere ce permite atașarea unui numar mare de accesorii cu ajutorul carora se poate diversifica gama de activitați realizata cu ajutorul motouneltei.
Rolul motocultorului in agricultura
Motocultorul formeaza canalele pentru semințe și le acopera. De asemenea, dispune de funcția de dozare și plantare. Se utilizeaza cu precadere pe suprafețe intinse de teren și marunțește pamantul la o adancime semnificativ mai mare decat o motosapa.
Lucreaza optim pamantul indiferent daca acesta prezinta o textura mai tare, moale, pietroasa etc. Greutatea și dimensiunile sunt mai mari, iar cum tracțiunea se produce pe o unica axa, implica depunerea unui efort din partea operatorului, aceasta variind in funcție de greutatea motouneltei.
Intrucat poate fi utilizat cu diverse accesorii, lucreaza suprafețe mari și se utilizeaza in scop profesional, prețul unui motocultor va fi mai mare decat acel al unei motosape.
Printre cele mai populare accesorii folosite in combinație cu motocultorul se enumera: freza de pamant, sapa pentru cartofi, bara de cosire, plugul simplu sau reversibil, grebla pentru fan, peria rotativa, lama și turbina de zapada, presa de balotat, semanatoarea, remorca rabatabila sau chiar tocatorul de crengi. Vezi aici cele mai bune Motocultoare comercializate de magazinul nostru.
Cum ingrijim corespunzator motocultorul?
Pentru a prelungi perioada de viața a motocultorului și a beneficia de rezultate optime in utilizare, acesta trebuie ingrijit corespunzator. Recomandam verificarea periodica a filtrului de aer și a ambreiajului, precum și utilizarea tipului de ulei potrivit. Acesta este indicat de producator in manualul de utilizare. Periodic, va sfatuim sa reglați ambreiajul in așa maniera incat sa ofere un cuplu maxim.
Daca sunteți in cautarea unui motocultor și nu știți cum sa alegeți modelul potrivit pentru necesitațile dumneavoastra, v-am pregatit o gama diversificata de produse, aici.
Rolul unei motosape și principalele caracteristici
Motosapa are rolul de marunți pamantul, utilizandu-se uneori și pentru ararea pamantului moale. Este o unealta echipata cu un motor ce genereaza o putere relativ mica, fiind dotata standard cu roți la axul de ieșire al transmisiei finale.
Dispune de o singura viteza, fie doar inainte, fie inainte și in revers. Acest aspect difera de la un model la altul. Lucreaza optim suprafețe de pana la 1500 mp. Este utila pentru activitațile de pregatire a solului pentru a fi insamanțat sau plantat, pentru intreținerea culturilor sau pentru arat, in cazul solurilor mai nisipoase, oferind o adancime de pana la 10 – 12 cm.
Poate fi accesorizat cu o remorca. Spre deosebire de un motocultor, motosapa are o greutate mai mica și dimensiuni reduse. O motosapa de calitate superioara dispune de un motor in 4 timpi cu consum redus de combustibil, greutate mica și dimensiuni cat mai compacte, permite reglarea lațimii și a inalțimii de lucru, dispune de manere ergonomice etc.
De asemenea, forma cuțitelor este importanta, ea necesitand o arcuire corespunzatoare. Este preferabil ca acestea sa fie fabricate din oțel tratat, pentru a faramița corect solul.
Masina de tuns gazonul
Masina de tuns gazonul este motounealta potrivita pentru intretinerea corespunzatoare a gazonului. Latimea de taiere poate fi cuprinsa intre 30 – 55 cm. Cu o masina de tuns gazonul precum HONDA HRX 537 C5 VKE poti ingriji fara prea mare efort o suprafata de pana la 2500 mp. Cateva dintre criteriile de selectie ale unei masini de tuns gazonul includ:
- tipul de demaror (manual sau electric)
- tipul de alimentare (electrica, pe benzina, pe acumulator, manuala)
- fiabilitatea si greutatea
- inaltimea maxima de taiere a firului de iarba si reglajele disponibile
- tipul de sac de colectare a ierbii
- tipul de descarcare a ierbii si functia de mulcire
Desi fiecare tip de masina are propriile cerinte in ceea ce priveste intretinerea, majoritatea trebuie curatate dupa fiecare utilizare, iar cutitele ar trebui ascutite periodic.
Lucrari de toamna in gradina
A doua etapa importanta din an pentru gradina ta se realizeaza toamna. Acum, printre altele, trebuie sa cureti rezidurile de plante vestejite din cauza soarelui puternic din perioada verii, frunzele uscate, si sa pregatesti plantele si solul pentru venirea iernii.
Suflanta de frunze
Suflanta de frunze este o motounealta ce nu are nevoie de multa prezentare si al carei nume explica perfect ceea ce poate face pe langa casa. Chiar daca o vei folosi mai mult timp toamna, pentru a curata frunzele cazute, suflanta iti poate curata curtea de praf si nisip sau chiar de zapada cazuta in strat mic pe timp de iarna. Asemenea motocoasei, suflanta este o unealta de mana, motiv pentru care va trebui sa alegi un model in functie de:
- greutate
- fiabilitate
- tipul de alimentare (electrica, la priza sau cu acumulator)
- sistemul de reducere a vibratilor
- nivelul de zgomot
Alte criterii de luat in considerare constau in suprafata terenului de curatat. In cazul unei suprafete mai mari, ai optiunea unei suflante profesionale sprijinita de doua roti.